tisdag 29 april 2008

Studiebesök i Göteborg och Trollhättan

Nu sitter jag på tåget hem till Sollefteå, har nu varit ute på studiebesök i två späckade dagar med några ur den Moderata miljöarbetsgruppen, Lars Lindblad och Lars Hjälmered. Med oss var även tre moderata tjänstemän, Thomas Ahlberg, Petter Larsson samt Ellinor Norrman Johansson.
I måndags var vi i Göteborg på Volvo AB, Volvo Personbilar samt Chalmers. I dag har vi varit i Trollhättan och besökt Volvo Aero samt Saab. Det vet oerhört intressanta och givande besök Vi har lyssnat på transport industrin och hört vad de har att säga om framtiden transporter och klimatet. Jag kan inte säga annat att det känns glädjande att man tar klimathotet på så stort allvar och arbetar på lösningar som får ner utsläppen av växthusgaser. Det handlar ju inte om att vi ska sluta åka bil, flyg eller transportera gods på våra vägar bara att göra det på ett miljövänligare sätt. Genom att dessa företag fortsätta att ligga i framkant vad gäller miljövänliga transporter kan de också säkerställa sin fortlevnad och utveckling vilket är viktigt för våra inhemska företag.

fredag 25 april 2008

Transportsektorns klimatpåverkan

Har idag varit på ett seminarium om transportsektorns klimatpåverkan i ett EU perspektiv.
Det diskuterades bla. om för och nackdelar att ta med transporterna i handeln med utsläppsrätter. Detta är inga enkla frågor då det finns så många faktorer som påverkar.
Man tog också upp frågan om olika drivmedel, men de flesta delade nog min uppfattning om att olika typer av hybridbilar är framtiden. Etanol är ett övergångsbränsle och kan användas som komplement och uppblandning av bensin. Vi ser nu hur spannmålspriserna stiger till viss del beroende på Etanolframställningen. Det känns fel att vi skall ”köra” upp maten för världens fattiga länder.

onsdag 23 april 2008

Kammardebatt




Nu på förmiddagen har skatteutskottet haft debatt i kammaren. Min kollega Ulf (som du ser här på den vänstra bilden) hade två ärenden och jag debatterade skatt på flygbensin. Nu har vi bättrat på vår statistik, media verkar vara mera intresserad av antal i stället för innehåll på vad vi gör här i Riksdagen. Aktuellt har nämligen gjort en granskning om hur ofta vi deltagit i kammardebatten.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=77476&lid=puff_1122704&lpos=extra_0

tisdag 22 april 2008

Alliansgrupp

I eftermiddag hade vi i Alliansen gemensam Riksdagsgrupp. Våra fyra partiledare var där och pratade politik på ett lättsamt sätt med oss. Det var en mycket bra dragning.
Sedan gick vi alla i Skatteutskottet till Svenskt Näringsliv, där vi träffade Urban Bäckström och ett antal företagare. Det var en bra kväll vi fick höra deras synpunkter på skatter och vår skattepolitik. Nu är jag hemma och skall titta på nyheterna och koppla av.


Skattesystemet måste förenklas

Här kan du läsa vad jag och sju andra moderata Riksdagsledamöter skriver i en debattartikel i Sundsvalls Tidning http://www.st.nu/asikter/debatt.php?action=visa_artikel&id=724404

måndag 21 april 2008

Vårkänslor


Så här vackert var det i ”Kungsan” i morse när jag gick till Riksdagen. Skulle gärna stannat kvar där med en glass och en kopp kaffe.
Skall istället använda denna dag till att förbereda min debatt i kammaren på onsdag om skatt på flygbensin. Har även planer på att ta itu med posthögen, jag håller på att försvinna bakom den.

fredag 18 april 2008

På besök i Östersund

Jag är nu i Östersund där jag varit på tre intressanta studiebesök tillsammans tillsammans med två kollegor i skatteutskottet Lennart Hedqvist och Jessica Polfjärd. Det ena var på Jämtkraft där vi bla. diskuterade förnyelsebar energi vattenkraft, vindkraft, biobränslen samt torv. EU anser ju inte torv som mer än ”långsamt förnyelsebart”. Om vi ska nå upp till 49 % förnyelsebart är det viktigt att vi funderar på alla lösningar och inte utesluter något. I morgon har vi länsförbundsstämma och sedan har vi (Västernorrland) gemensam middag med Jämtlänningarna det ska bli trevligt. Det är viktigt att diskutera politiska frågor över länsgränserna.

torsdag 17 april 2008

Biodiesel

I går kväll såg jag ett intressant inslag på nyheterna. Det handlade om en oätlig växt Jatrofa som man kunde göra bla. biodiesel av. Det lät spännande jag tror att biodieseln har en bra framtid det behövs ingen förändring av motorn, på samma sätt som med etanol, det är bara att tanka och köra helt perfekt. Det märks nu att innovationskraften för alternativa bränslen mm. är stor.

Hurra!

Vi skall inte vara utan bilen bara miljöförstörande bränslen, bilen är en frihet för människan

onsdag 16 april 2008

Nu ska jag börja blogga

Det har tagit ett tag men nu försöker jag också att hinna med en blogg.
I dag har jag ätit lunch med en Moderatkollega som är kommunalråd i Sollentuna Maria Stockhaus. Vi diskuterade bla. budgetdebatten igår och Socialdemokraterna och Tomas Östros totala avsaknad av idéer, det var bara ett långt gnäll, ett av de sämsta tal jag hört.
När Östros pratat klart reste sig mina Socialdemokratiska kollegor från Västernorrland och gick ut, prata om härskarteknik.