onsdag 29 april 2009

Seminarium om kör och vilotider

Jag har idag här i riksdagen hållit ett seminarium om yrkeschaufförers kör och vilotider.
Yrkeschaufförer ska ha rätt till regelbunden vila och de ska aldrig behöva köra orimligt långa arbetspass. Därför finns det regler för kör- och vilotider. Dessa regler har tre huvudsyften, nämligen att de ska bidra till ökad trafiksäkerhet, säkerställa en sund konkurrens mellan aktörerna i vägtransportsektorn och de ska ge förarna en god social situation.
Dessa regler syftas till att fylla en viktig funktion och värna om yrkeschaufförers säkerhet. Tyvärr får kör- och vilotiderna ofta negativa konsekvenser för yrkeschaufförerna då reglerna om körtid innebär att körtiden får vara längst nio timmar per dag och högst två gånger i veckan tio timmar per dag. Vidare måste de ta en rast inom 4,5 timmar från körningens början. Ett stort antal chaufförer har blivit bötfällda när de överskridit dessa tider med så lite som några minuter.
Det är bra med reglerad arbetstid men det måste även finnas utrymme för viss flexibilitet vid speciella omständigheter och en praktisk tillämpning av regelverket.
Det var en mycket bra diskussion från de berörda parterna och jag hoppas verkligen att vi kan hitta en bra lösning på problematiken.
I panelen deltog:
Thomas Morell – Sveriges Åkeriföretag,
Tommie Vesterlund – Svenska Bussbranschens Riksförbund
Arne Claesson – Transportstyrelsen
Lars E.G. Andersson – TransportGruppen
Anders Arvidsson - Rikspolisstyrelsen

Tack alla Ni som deltog både panelen och åhörare

Körsbärsträden i Kungsan



Finns det något vackrare än när körsbärsträden i Kungsträdgården blommar. Så här såg det ut i morse när jag promenerade till riksdagen.



måndag 27 april 2009

Skattebefriad landström




Har idag varit i Göteborg och varit med om när Sveriges Redare, Sveriges Hamnar och Sjöfartsverket skrev på ett trepartsavtal om landström. De åtar sig nu att ta sin del i att vi nu i Sverige ska bli världsledande med landström för fartygen. Idag går de flesta fartygen på sina motorer i hamn för att producera el på det sättet. Det är inget som är bra för miljön de släpper ut både stora mängder av partiklar, svavel, kväveoxider samt koldioxid. Vidare är det relativt bullrigt för de närboende.
Att fartygen idag inte använder landel beror på att den är skattebelagd medan bränslet till fartyget är skattebefriat. Detta tänker nu vår miljömedvetna regering ändra på och lämna in en ansökan till EU om ett statsstöds godkännande så att vi kan skattebefria elen som fartygen använder när de ligger i hamn. Det var av den anledningen jag medverkade.

fredag 24 april 2009

Arbetslinjen




Sven-Otto Littorin pratar nu om den besvärliga situationen på arbetsmarknaden. Det är nu arbetslinjen verkligen behövs säger han.

Seminarium om ekonomin




Seminarium med Statssekreterare Hans Lindblad. Bnp tros falla 4,2 % under 2009 och statens inkomster minska regält betydligt mera än kommunernas. Det finns med andra ord inget utrymme för ofinansierade reformer.

Eu och miljön




Är på Moderaternas kommunala rikskonferens lyssnar nu på Lasse Gustavsson från WWF han pratar om hur viktig Sverige är för att påverka EU och få fram en handlingskraftig klimat och miljöpolitik. Han säger att Fredrik Reinfeldt har en miljard i hejarklacken för en bra politik.

tisdag 21 april 2009

Framtidens försvar




Försvarsminister Tolgfos berättar nu för den moderata riksdgsgruppen om försvarspropositionen och hur det är tänkt att Sveriges försvar ska se ut. Det ska vara på riktigt (inte bara på papper) flexibelt, tillgängligt, och kunna samverka med andra.

måndag 20 april 2009

Allianskampanj




Sitter nu på tåget efter att tillsamans med de andra allianspartierna kampanjat i Sundsvall. Vi var på Galleria IN, där vi pratade med folk och de fick även möjlighet att fylla i en enkät om vad de tyckte var viktiga framtidsfrågor. Det ska bli intressant att se resultatet av den.

torsdag 16 april 2009

En dag vid skrivbordet

Jag har använt en del av dagen hittills med att gå igenom och besvara ett antal mail fast jag har en hel del kvar. Detta är en evighetsmaskin.
Har även skrivit en text till Moderaterna i Västernorrlands medlemstidning, Blå Inblick, som ska komma ut nu i maj. Vidare har jag även satt ihop en verksamhetsberättelse att lämna till förbundsstämman, det är alltid bra med en tillbakablick och se vad jag gjort under året. Det har bland annat varit många bra och givande studiebesök, jag anser att de är oerhört viktiga för att man som riksdagsledamot ska kunna vara med och fatta bra beslut.
Tack alla ni som så bra och professionellt tagit emot mig, jag har alltid känt mig oerhört välkommen.

onsdag 15 april 2009

Heja Borg !

Har nu tillbringat förmiddagen i kammaren och lyssnat på budgetdebatten. Det är nästan lite komiskt att lyssna på Thomas Östros, han har totalt tappat förankringen till verkligheten. Han vill ge mera till allt och alla men samtidigt angriper han regeringen för att köra ekonomin i botten. Östros menar att med en Socialdemokratisk regeringen så skulle det skapas full sysselsättning, hur i alla sina dar ska de klara det i denna oerhört djupa lågkonjektur när de inte klarade av det i högkonjektur. Oppositionen pratar sig också varm för att vi nu måste möta arbetslösheten med större satsningar i infrastruktur. Regeringen har redan satsat det som för tillfället är möjligt i infrastruktur, man måste vara på det klara med att en järnväg eller ny väg är inget som går att dra igång bara med en fingerknäppning. Om det skulle börjas projektera nu så lär det inte var byggstarts klara fören vi är inne i nästa högkonjuktur.
Nu gäller det att satsa ordentligt på de som blir arbetslösa, med coachning, utbildning och andra åtgärder och det är det som regeringen nu tillför pengar till.

Sossarna i Västernorrland gick, igen.




Det som hände ifjol upprepade sig i år igen, när Östros talat klart reste sig alla sossar från Västernorrland och gick ut. Detta visar på deras oinresse för Sveriges ekonomi.

Vårproposition




Sitter nu i kammaren och lyssnar på Anders Borg återkommer i em. med en analyas av vårpropositionen och debatten.

tisdag 14 april 2009

Östros skiva har hakat upp sig.

Tittad just nu på nyheterna på TV4, det var ett inslag om Vårpropositionen som kommer i morgon, gissa var Thomas Östros sa jo för lite för sent och emot emot emot, skivan har hakat upp sig. Det är inte underligt att svenska folket inte har förtroende för oppositionen. Återkommer här i morgon närmare om Vårpropositionen

torsdag 9 april 2009

Glad Påsk


Jag önskar alla en Glad Påsk, nu ska jag vara ledig några dagar och åka till fjällen och umgås med familjen.

Mycket stort förtroende för Reinfeldt


Förtroendet för Fredrik är nu rekordstort 60% (+6%), medan det för Mona Sahlin är på en bottennivå 27% (- 9%), bara Lars Ohly har ett lägre förtroende
Detta är siffror som klart och tydligt visar vem som är bäst lämpad att leda Sverige.
Se länk till SvD

onsdag 8 april 2009

I dag hade jag en artikel i Tidningen Ångermanland om att regeringens aviserade extra miljarder till kommuner och landsting ger ett behövligt tillskott för Västernorrlands kommuner. Du kan läsa den här på min hemsida

LO och Sossarna

Såg Mona Sahlin och Wanja Lundby Wedin i morgonsoffan, Wanja säger att hon företräder 1,7 miljoner medlemmar och bredvid sitter Mona och nickar. Nu är det faktiskt så att långt ifrån alla dessa 1.7 miljoner LO medlemmar röstar på Socialdemokraterna.
Det är definitivt dags att LO och Socialdemokraterna ansöker om skilsmässa det skulle nog öka trovärdigheten för LO och dess medlemsorganisationer.
Det som även kom upp i denna intervju var som vanligt a-kassa, det var därför att deras samarbete var så viktigt Socialdemokraterna skulle enligt Sahlin värna om att det fanns en bra a-kassa åt LO medlemmarna, där ser man vad hennes högsta politiska ambition är.

Det som stör mig oerhört mycket är att fackliga företrädare för LO kollektivet på betald arbetstid kallar till fackliga möten och sedan bedriver en ren Socialdemokratisk valpropaganda, det händer allt för ofta speciellt i valrörelsen.
Jag har definitivt inget emot fackföreningsrörelsen tvärtom, men skilj den från politiken.

måndag 6 april 2009

Moderata seniorer

Jag har idag varit och pratat för de Moderata seniorerna i Sollefteå. Mitt föredrag (på begäran)
handlade om pensioner och det svenska pensionssystemet. Vår Moderata riksdagsledamot Mats G Nilsson har gjort ett alldeles ypperligt PM om pensionssystemet han har också skapat en hemsida om pensioner www.pensionssystemet.se. Denna sida är oerhört informativ om du vill veta mer om pensioner.
Frågorna var som vanligt om pensionärsskatten, jag förklarade att vi inte höjt någon skatt för pensionärerna men däremot sänkt den för nästan 90% av pensionärerna den 1/1 2009. Det är viktigt att berätta att jobbskatteavdraget inte innebär någon skillnad för pensionärerna mot hur det var tidigare. Det är även viktigt att betona att pensionärer inte är någon homogen grupp. Det finns väldigt stora skillnader i pensioner från de oftast äldre kvinnor med enbart garantipension till dem som har en oerhört bra pension.

torsdag 2 april 2009

Möte med Kanadas ambassadör

Ursäkta den dåliga kvalitén på bilden men det var motljus.

Den Svensk - Kanadensiska parlamentariker föreningen hade i dag årsmöte. Som talare var Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff inbjuden att tala. Hon pratade om likheterna mellan våra länder och hur både Kanada och Sverige som är frihandelsvänliga tacklar den internationella krisen. Vi inte sluter våra gränser som en del andra länder, utan att vi utan att vara protektionistiska försöker komma till rätta med den finansiella krisen. Det var ett mycket intressant föredrag.

onsdag 1 april 2009

S mantra a-kassa och åter a-kassa



Socialdemokraterna har nu avslutat sitt rådslagsjobb där de bla. föreslår sänkt a-kasseavgift samt höjt tak i a-kassan. Sven-Erik Österberg medger att det blir ruskigt dyrt.
Att sänka avgiften till a-kassan beräknas kosta 11 miljarder och att höja taket i a-kassan beräknas kosta ytterligare 8 miljarder.
Var ska de få dessa pengar ifrån samt allt annat de också lovat. Jo givetvis måste de höja skatten och då för alla vanliga människor som vårdbiträden, snickare, sjuksköterskor mm.
Fast i Socialdemokraternas retorik låter de som att de bara ska höja skatten för de rika, men då menar de egentligen de flesta vanliga människor.
Socialdemokraterna vill även återinföra plusjobben något som vi vet inte gav speciellt många fasta jobb efter det att de var avslutade, det var konstjordandning för att frisera till arbetslöshetssiffrorna.