måndag 21 september 2009

Budgeten


Sitter på tåget mot Stockholm och läser tidningarnas web sidor om dagens budgetdebatt.
Jag hade ingen möjlighet att lyssna på den då jag var i Örnsköldsvik och presenterade budgeten.
Tomas Östros uttalar sig om att buggeten är orättvis. Hur kan det vara orättvist att en undersköterska får en hel månadslön extra om året?
Vidare äger Östros att om Socialdemokraterna styrt Sverige så hade arbetslösheten varit betydligt lägre. Vem tror han egentligen ska tro på det? När alliansregiringen tog över makten 2006 mitt under hög konjektur så lyckades inte S göra något åt utanförskapet och den höga arbetslösheten, inte är det väl någon som innerst inne tror att S skulle lyckat bättre nu under den djupaste globala krisen sedan 30 talet.

Någonstans läste jag också oppositionen påstår att alliansen upprepar 90- tals krisen, det får väl vara någon måtta på påhitt och fabuleringar. Vi är långt från de underskotten nu och Sverige står väl rustat att rida ut finanskrisen.

Jag ser fram emot budget förslagen från oppositionen för det lär väl bli tre olika. S, V och MP har lite svårt att samsas när det gäller ekonomin och skatter, mer än de vill höja fast lite diffust om hur mycket egentligen. Pensionärerna ska inte tro att de får någon lägre skatt dem de rödgröna däremot lär väl alla få högre skatt, men det är väl rödgrön rättvisa.

tisdag 15 september 2009

Regeringsförklaringen




Sitter nu i kammaren och lyssnar när Statsminister Reinfeldt avger regeringsförklaingen. Hela dagen ägnas år Riksdagens högtidliga öppnande. Det är mycket pompa och ståt en dag som jag är oerhört glad och stolt att få vara med om.

måndag 7 september 2009

Öresundsverket


Har i dag varit på studiebesök på Öresundsverket i Malmö.
Öresundsverket är ett helt nybyggt kraftvärmeverk som drivs med naturgas. Verket har en eleffekt på 460 MW och en värmeeffekt på 250 MW. Tanken är att på sikt ska kraftvärmeverket drivas med biogas, det ser jag som positivt. Öresundsverket ägs av E.ON

torsdag 3 september 2009

Att ta föräldraansvar

Har haft en diskussion med min 13-årige son om att han inte får cykla till skolan utan hjälm. Det pågår tydligen mobbing på skolan mot de som har hjälm. Ringde till rektorn om detta och ha sa att det är ett föräldraansvar och det höll jag med om, men jag har lite svårt att ringa flera hundra föräldrar. Han lovad i alla fall lyfta frågan på föräldramötet nästa vecka. Vilket jag är glad för, han förstod definitivt problemet. Det är lag på hjälm för de under 15 år.

När det gäller barn under 18 år har vi föräldrar ansvar för dem och i det gäller bland annat att se till att de har hjälm när de cyklar. Jag tror inte att det finns någon förälder som vill se sitt barn svårt skadad eller till och med dödad i en cykel olycka. Varför tar de inte fajten med sin tonåring?
Min son går till skolan nu, han kanske tackar mig när han blir äldre,

tisdag 1 september 2009

Företagsbesök

Maria och jag med Johan Gradin Östanbäcks Timmerhus




Företagsfrukost

Jag har tillsammans med min kollega Maria Plass från Uddevalla varit ute på studiebesök i två dagar. Vi har varit och besökt företag i Sollefteå och Junsele.


Vi var på måndagen på besök bland annat på hos Gerdins Group de tillverkar bland annat plåtskåp till ställverk, gasolförvaring och diverse elektronisk utrustning. Gerdins är ett företag som har sitt huvudkontor i Mjällom men har fabriker i såväl Polen som Västerås, Mjällom och Sollefteå, Ett familjeägt välskött företag som visar vad entreprenörsanda kan åstadkomma.

Vi besökte ävenTermotec ett företag som fram tills nu huvudsakligen inriktat sig på golvvärme men de håller nu på att utöka till även annat inom rörinstallationer. Att möta dess ägare Anders Andersson var något som gjorde mig glad och stolt över att vi i detta område har sådana entusiastisk företagare. Han såg den ekonomiska krisen som en möjlighet för dem att tänka nytt och bredare och på så sätt kunna utöka.

I dag tisdag har vi varit i Junsele först på en mycket välbesökt företagsfrukost där Maria och jag pratade och diskuterade med företagarna om bland annat skatte- och näringslivs frågor
Efter det besökte vi Östanbäcks Timmerhus ett företag som specialiserat sig på äkta timmerhus, detta är ett företag som bara har gått framåt sedan dess ägare Johan Gradin tog över det. Även här träffade vi på en hängiven entreprenör som lyckats med sin idé.

Dessa två mycket bra dagar hade Näringslivskontoret i Sollefteå kommun anordnat, ett stort tack till Bertil, Sofie och Janne