fredag 30 oktober 2009

Ett klokt beslut på S-kongressen


Jag är mycket glad över att Socialdemokraterna på deras kongress har beslutat att vi ska ha kvar svenska trupper i Afghanistan. Det är nog det vettigaste beslut som kommer att tas på den kongressen. Det är glädjande att de inte lyssnat på sina vänster ”kamrater” som inte inser att vi för folket och framförallt kvinnor och barn måste ha kvar och eventuellt utöka våra trupper i Afghanistan. Det är viktigt att vi har en bred politisk enighet i denna fråga
Jag skrev en debattartikel om Afgahnistan för ett tag sedan du hittar den här

måndag 26 oktober 2009

Sociala medier




I dag på Rotary lyssnade jag på ett bra föredrag av Sofia Jacobsson om olika Sociala medier. Intressant och viktigt för att kunna marknadsföra sin ide eller åsikter mm. Ger en del att fundera över. Jag borde definitivt bli bättre på att uppdatera denna bloggen.

onsdag 21 oktober 2009

En ny gymnasieskola


Vi har nu voterat igenom en ny gymnasiereform, ett riktigt angeläget beslut.
30 000 elever hoppar varje år av den svenska gymnasieskolan, 30 000 elever som år efter år går från skolan till utanförskap.
Socialdemokraternas mål var att skapa en gymnasieskola som skulle minska klyftorna mellan yrkes- och teoretiska program. Alla elever tvingas därför läsa in en högskolebehörighet i dag. Målet om minskade skillnader har inte uppnåtts, tvärtom. En nyligen publicerad studie vid Göteborgs universitet visar på klyftorna inte har minskat däremot ökat. Socioekonomiska skillnader har i dag ett större genomslag än tidigare för en elevs resultat.

De största förändringarna i regeringens förslag för en ny gymnasieskola är följande:

- På yrkesprogrammen minskar tiden för allmänteori, i stället ökar tiden för yrkesämnen.
- Kraven för att komma in på gymnasiet förändras. I framtiden måste eleven vara godkänd i svenska, engelska och matematik samt nio andra ämnen för att vara behörig till de högskoleförberedande programmen. Regeringen avser att återkomma med förslag på nya behörighetskrav för yrkesprogrammen.
- Det införs två nya examina: en högskoleförberedande examen och en yrkesexamen samt att en modern lärlingsutbildning införs.
- Programstrukturen förändras. Det humanistiska och det ekonomiska programmet återuppstår. Samtidigt uppgår medieprogrammet i samhällsvetenskapsprogrammet.
Det lokala friutrymmet, specialutformade program, byter namn till nationellt kvalitetssäkrade särskilda varianter och kommer att kvalitetsgranskas av Skolverket

onsdag 14 oktober 2009

Partiledardebatt



Har suttit och lyssnat på partiledardebatten. Fredrik Reinfeldt var lysande han visade en stor glöd och ett engagemang utöver det vanliga.
Debatten visar att det spretar ordentligt i oppositionens politik men det vill de givetvis inte låtsas om.
Mona Sahlin tänjde väl mycket på sanningarna och låtsades inte om att det är en global ekonomisk kris som vi nu tar oss igenom. Sahlin hävdade att barnfattigdomen ökat med 50% de senaste tre åren. Undrar varifrån hon fått de siffrorna varken Bris eller Rädda barnen har några färskare siffror än från 2006. Men de antar att barnfattigdomen ökat eftersom vi befinner oss i en lågkonjunktur. Men det är skillnad i att anta till att slänga ur sig en siffra som Sahlin gör så vårdslöst.

Det var helt klart en givande debatt med mycket glöd från Alliansens sida.