tisdag 30 mars 2010

Solel är det framtiden?

Har idag besökt Härnösandsföretaget Absolicon. Man tillverkar solfångare som både producerar värme och el.
Deras solfångare kan placeras på ett hustak eller på marken. Företaget samarbetar med en KY utbildning i Härnösand som utbildar soltekniker, några av deras elever praktiserar hos företaget i Spanien där man genomför flera installationer.
När jag var där idag höll man på att packa ner 20st 10meter långa solfångare till Chile de ska installeras i en nationalpark där de både ska producera el samt varmvatten.

Länk till Absolicons hemsida

Miljöpartiets antiarbetslinje

Miljöpartiets arbetslinje består av att inte arbeta, de vill nu återinföra friåret. Friåret infördes förra mandatperioden ett sätt att ”dela på arbeten” det är en av de knasigaste reformerna som genomförts och dessutom i högkonjektur. Att ge människor betalt för att gå hemma och inte göra något när någon annan utför din arbetsuppgift det är definitivt inte att driva en arbetslinje. Hur ska vi kunna få en bra välfärd, höjda pensioner och väl fungerande skola mm. om vi arbetar mindre.

tisdag 23 mars 2010

Våldtäkt och mänskliga rättigheter

På bilden Katarina Bergendahl, Lise Berg samt Maja Åberg, Amnesty

Har varit och träffat Amnesty tillsammans med några allianskollegor. Vi har där diskuterat deras rapport ”Fallet Nedlagt” som är en rapport som handlar om hur våldtläktsfall hanteras i Sverige och de övriga Nordiska länderna. Man räknar med att det årligen sker ca 25-30 000 falla av våldtäkt av dessa anmäls ca 4 000 av dessa går ca 15% vidare till domstol det är en offentligt lås siffra.

Det Amnesty föreslår är
- ett stärkt skydd för den sexuella självbestämmande rätten i lagen (en utredning om detta pågår)
- Att regeringen utformar en speciell handlingsplan med bla. förebyggande åtgärder, utbildning mm.
- Ett ökat stöd och hjälp till brottsoffren.
- Inrätta en granskningkommission med uppgift att kartlägga samliga utredningar rörande våldtäkt som lagts ned eller det beslutats om att inte väcka åtal.

lördag 20 mars 2010

Fortsatt högt förtroende för Reinfeldt

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt är dubbelt så stort i förhållande till det för Mona Sahlin.
Jag är inte alls förvånad vi har en statsminister som är mycket duktig och har fört Sverige genom den största ekonomiska krisen sedan 30-talet på ett alldeles utmärkt sätt.
Det som jag däremot har lite svårare att förstå är hur opponionsläget kan se ut som det gör, min fundering är att nog måste väl man förstå att en röst på de rödgröna är en röst för Mona Sahlin som statsminister.
Sahlin har också ett rekordlågt förtroende his sina egna väljare bara 51 %.
Maria Wetterstrand har också ett högt förtroende, hon är en sympatisk person som dock för en politik som skulle göra det omöjligt att bo utanför en storstad eller kanske inte ens i Sverige. Miljöpartiet har blivit ett riktigt skattehöjarparti.
Allt detta presenteras i DN i dag.

fredag 19 mars 2010

Hos Svenska Afghanistankommittén i Sundsvall

I går kväll deltog jag i en panel hos Svenska Afghanistankommittén i Sundsvall, med band annat Torbjörn Pettersson, SAK:s generalsekreterare, Mikael Ribbenvik, rättschef vid Migrationsverket, Anna Westin, ordförande i Sundsvalls Afghanistankommitté.
På agendan stod ”de afghanska flyktingarnas situation då de riskerar utvisning till kriget”.

2009 anlände 1700 Afghanska flyktingar till Sverige av dessa fick ca 70% uppehållstillstånd.
Migrationsverket har nu tillfört flera provinser där de anser att det pågår en väpnad inre konflikt dessa är, Farah, Helmand, Kandahar, Zabul, Ghazni, Uruzgan, Paktika, Paktya, Kunar och Khost. De bedömer att det råder andra svåra motsättningar" i ytterligare 18 provinser.
Detta kan ha den följden att det kan bli lättare att få asyl i Sverige men det är alltid migrationsverket som gör en enskild bedömning i varje ärende. Det tycker jag är bra.
Jag tyckte att det var en dra debatt med bra frågor från de närvarande.

måndag 15 mars 2010

Erikshjälpen

Har varit på ett bra studiebesök hos Erikshjälpen i Sundsvall i dag. Vi började ute på avfallsanläggningen Blåberget de tar där hand om det som inte är rent ”skräp” utan sådant som kan återbrukas, möbler, badkar, barnvagnar mm. det är bara att konstatera att vi slänger alldeles för mycket.
Efter det åkte vi till deras second handbutik i Bosvedjan jag blev imponerad av hur mycket det fanns och hur fräscht det var där. Erikshjälpen använder till stor del personal som har stått långt ifrån den vanliga arbetsmarknaden och på så sätt haft det svårt att få något arbete, detta är en viktig väg tillbaka och ett steg mot ett arbete någon annanstans. Det hela sker i samverkan med Sundsvalls kommun.
Verksamheten består således av tre ben, Pengar till socialt och biståndsarbete frigörs, miljövinsten i och med att de återbrukar det som annars kanske skulle slängas. Och sedan inte minst att ge arbetslösa och långtidssjukskriva en meningsfull sysselsättning och en chans att komma tillbaka till ett arbete på den öppna marknaden.

måndag 8 mars 2010

"Starka kvinnor"

I dag är det den Internationella kvinnodagen, kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar det eller inte. Det lutar mera åt att jag inte gillar det! Varför ska vi ha en speciell dag vi finns ju alla de övriga 364 dagarna om året också. Alla kvinnor som arbetar, är hemma med barn kanske har arbetat färdigt och tillbringar sina dagar som pensionär mm. ska dessa bara uppmärksammas en dag av 365 nej det känns definitivt inte bra.
Vi har nu 2010 och det är längre sedan människa satte sin fot på månen för första gången, vi kan byta ut de flesta delar i kroppen och bota en mängd sjukdomar varför ska det då vara så svårt att få ett jämlikt samhälle. Ska det vara så himla svårt att få lite jämlikhet i styrelser, i politiken och när det gäller löner mm. Nej så klart att det inte är det, det är bara det att männen är så otroligt rädda om sina positioner att de strävar emot fast att erkänna det är det inte många som är villiga att göra.

Däremot kan en del män kalla vissa av oss för starka kvinnor, det sägs aldrig starka män förutom de som fanns på cirkus förr, är vi då att betrakta som cirkusartister?

tisdag 2 mars 2010

Sänkta arbetsgivaravgifter

Är nu påett seminarie här i riksdagen om sänkta arbetsgivaravgifter. Företagarna har tagit fram en rapport "sju argument för sänkta arbetsgivaravgifter". Personligen är jag för sänkta arbetsgivaravgifgter speciellt för småföretagare. Det finns delar av arbetsgivaravgiften som jag anser är en ren skatt och har vi sänkt skatten för de som arbetar kan vi väl också sänka den för de som skapar arbete.