onsdag 21 oktober 2009

En ny gymnasieskola


Vi har nu voterat igenom en ny gymnasiereform, ett riktigt angeläget beslut.
30 000 elever hoppar varje år av den svenska gymnasieskolan, 30 000 elever som år efter år går från skolan till utanförskap.
Socialdemokraternas mål var att skapa en gymnasieskola som skulle minska klyftorna mellan yrkes- och teoretiska program. Alla elever tvingas därför läsa in en högskolebehörighet i dag. Målet om minskade skillnader har inte uppnåtts, tvärtom. En nyligen publicerad studie vid Göteborgs universitet visar på klyftorna inte har minskat däremot ökat. Socioekonomiska skillnader har i dag ett större genomslag än tidigare för en elevs resultat.

De största förändringarna i regeringens förslag för en ny gymnasieskola är följande:

- På yrkesprogrammen minskar tiden för allmänteori, i stället ökar tiden för yrkesämnen.
- Kraven för att komma in på gymnasiet förändras. I framtiden måste eleven vara godkänd i svenska, engelska och matematik samt nio andra ämnen för att vara behörig till de högskoleförberedande programmen. Regeringen avser att återkomma med förslag på nya behörighetskrav för yrkesprogrammen.
- Det införs två nya examina: en högskoleförberedande examen och en yrkesexamen samt att en modern lärlingsutbildning införs.
- Programstrukturen förändras. Det humanistiska och det ekonomiska programmet återuppstår. Samtidigt uppgår medieprogrammet i samhällsvetenskapsprogrammet.
Det lokala friutrymmet, specialutformade program, byter namn till nationellt kvalitetssäkrade särskilda varianter och kommer att kvalitetsgranskas av Skolverket

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar