onsdag 7 maj 2008

Träff med Holländska parlamentariker


Kom just nu från ett möte med en grupp Holländska MP´S vi har diskuterat trängselskatt. I Holland finns ett förlag på att ta ut skatt per kilometer som ett fordon kör på vägarna. Denna skatt beräknar man att införa 2012 och 2011 för tunga transporter.
Det går ju inte riktigt att jämföra Holland med Sverige, de har trängsel i stort sett överallt medan det här i Sverige bara är ett storstadsproblem. Jag har själv åkt bil i Holland några gånger och det kan vara helt vedervärdigt det finns ingen jämförelse mellan hur vi har det på våra svenska vägar. Holland är en av de mest tätbefolkade länderna i världen med mer än 400 innevånare per kvadratkilometer att jämföra med Sveriges drygt 20 per kvadratkilometer.
Det var ett intressant möte som en naturlig del började vi också att prata om trafikens koldioxidutsläpp och fordonsindustrins vilja eller ibland försiktighet att snabbt få ner utsläppen.
Även om bilar, lastbilar etc. blir CO2 neutrala kommer de att förorsaka trängsel i tätbebyggda områden och alla problem som det innebär.

Inga kommentarer: