måndag 15 mars 2010

Erikshjälpen

Har varit på ett bra studiebesök hos Erikshjälpen i Sundsvall i dag. Vi började ute på avfallsanläggningen Blåberget de tar där hand om det som inte är rent ”skräp” utan sådant som kan återbrukas, möbler, badkar, barnvagnar mm. det är bara att konstatera att vi slänger alldeles för mycket.
Efter det åkte vi till deras second handbutik i Bosvedjan jag blev imponerad av hur mycket det fanns och hur fräscht det var där. Erikshjälpen använder till stor del personal som har stått långt ifrån den vanliga arbetsmarknaden och på så sätt haft det svårt att få något arbete, detta är en viktig väg tillbaka och ett steg mot ett arbete någon annanstans. Det hela sker i samverkan med Sundsvalls kommun.
Verksamheten består således av tre ben, Pengar till socialt och biståndsarbete frigörs, miljövinsten i och med att de återbrukar det som annars kanske skulle slängas. Och sedan inte minst att ge arbetslösa och långtidssjukskriva en meningsfull sysselsättning och en chans att komma tillbaka till ett arbete på den öppna marknaden.

Inga kommentarer: