torsdag 20 maj 2010

Förbättrade trygghetssystem för företagare

Vi har nu i kammaren voterat om nya och förbättrade trygghetssystem för företagare.


Trygghetssystemen för företagare – sjuk- och föräldraförsäkringen

Förändringarna innebär i huvudsak:
Under de två första åren ska en nybliven företagare få sjukpenning på lägst den inkomst som personen tidigare hade som anställd.
Egenföretagares sjuk- och föräldrapenning ska i fortsättningen inte begränsas till vad en anställd skulle ha fått i lön för ett liknande arbete. Ersättningen baseras på nettoinkomsten i företaget.
Egenföretagare ska kunna ta ut tillfällig föräldrapenning på villkor som mer liknar dem som gäller för anställda.
Karenstiden för sjukpenningen utökas från en till sju dagar för egenföretagare. Samtidigt sänks företagarnas egenavgift till sjukförsäkringen. Företagaren ska kunna välja en längre karenstid.
Alla arbetsgivare ska kunna få ersättning från Försäkringskassan för höga sjuklönekostnader. Ett högkostnadsskydd för de anställdas sjuklönekostnader införs därför.
Detta träder i kraft den 1 juli 2010.

Trygghetssystemen för företagare – arbetslöshetsförsäkringen

Förändringarna innebär bland annat att nya företagare som lägger ner verksamheten inom två år ska kunna få sin ersättning baserad på inkomster av tidigare anställning. Förändringarna berör även de som bedriver näringsverksamhet vid sidan om en heltidsanställning eller heltidsföretagande. Deras sidoverksamhet ska kunna bedömas som bisyssla, oavsett vilken inkomst den genererat. Förslaget innebär även utökade möjligheter till tillfälligt uppehåll i näringsverksamhet.Förslagen börjar gälla den 5 juli 2010.

Inga kommentarer: