onsdag 13 maj 2009

Rot- avdrag


På bilden Jessica Polfärd som höll i debatten åt oss Moderater.

I dag har vi haft debatt i kammaren ang. Rot-avdraget. Vi kommer att votera och besluta klockan 16 i em.
ROT-avdraget kan utnyttjas av den som äger ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet.Det är enbart för själva arbetet som du får göra ett avdrag, inte för material etc. Det är inte heller möjligt att få ROT-avdrag om fastigheten är yngre än fem år.
Det som skiljer detta ROT-avdraget från de tidigare är att avdraget nu inte är tidsbegränsat utan kommer att vara ett generellt avdrag. ROT-avdraget inarbetas i det tidigare avdraget för hushållsnära tjänster och vi kommer då att få det vi kan beteckna som ett HUS-avdrag. Avdragsgränsen för HUS-avdraget är satt till 100 000 kronor per skattskyldig. Det betyder alltså att du som enskild person kan få tillbaka max 50 000 kronor.

Oppositionen (S,V och MP) yrkar på avslag de vill istället ha ett Rot-avdrag för hyresrätter de vill med andra ord subventionera bland annat stora börsnoterade bostadsbolag med skattemedel. Samma sak gäller för kommunala bostadsbolag som misskött sitt underhåll av bostadsbeståndet.
Detta är dyrt och då anser de att det istället är bättre att höja skatten för lärare, sjuksköterskor etc. Där kan man prata om omvänd fördelningspolitik.

Inga kommentarer: